Trobada de xiquets i xiquetes sahrauís a València (2012)

ACOLLIM EL SEU SOMRIURE, LLUITEM PER LA SEUA INDEPENDÈNCIA
Un any més, ens reunim amb motiu del començament del programa Vacances en Pau. Una iniciativa que compleix ja més de tres dècades. Un dels projectes solidaris més importants de la societat civil de l’estat espanyol.
En primer lloc, agrair a les famílies sahrauís que confien en nosaltres. Malgrat les diferències culturals, confien plenament en la nostra solidaritat i agraeixen el nostre esforç. Per la nostra part, tractarem els seus fills i filles com si foren un més de la família, intentant que el seu estiu ací siga el més beneficiós possible.
El programa d’acollida de nens i nenes sahrauís travessa un dels moments més complicats de la seua llarga història. La crisi econòmica, les retallades en les administracions locals i un pessimisme creixent en la societat espanyola fan que resulte complicat tirar endavant una iniciativa com aquesta.
Però estem acíí per dir alt i clar que Vacances en Pau no morirà per aquests motius. Les persones que formem part del moviment solidari amb el Sàhara som les primeres interessades en què Vacances en Pau desaparega, però per raons ben diferents.
Sabem que el Poble Sahrauí no serà lliure dins d’un mes, potser tampoc d’ací a un any. Però aviat, molt aviat, les seues veus seran escoltades.
La Comunitat Internacional mira cap a altre costat i és incapaç d’impulsar el referèndum d’autodeterminació que donaria solució al conflicte. No obstant això, l’enganyosa proposta d’autonomia del Marroc tampoc és acceptada, i cap país reconeix la seua sobirania sobre el territori.
La població refugiada sobreviu en condicions cada vegada més preocupants, i els informes d’alguns organismes internacionals alerten sobre les enormes mancances a les quals han de fer front. No obstant això, segueixen impulsant projectes de cooperació als campaments i segueixen organitzant viatges de sensibilització perquè la seua situació no caiga en l’oblit.
I això malgrat el segrest dels nostres companys cooperants, Ainhoa, Enric i Rossella. Als que no ens cansarem de recordar i l’alliberament exigim des de fa ja massa mesos.
Als territoris ocupats, les forces de seguretat marroquines segueixen cometent abusos amb total impunitat. Tortures, detencions arbitràries, manifestacions reprimides i més de 60 presos polítics empresonats de manera injusta. No obstant això, els defensors i les defensores de drets humans continuen de manera incansable amb el seu treball, i la seua estratègia cada vegada desperta l’interès de més persones al llarg i ample del món.
Finalment, les riqueses del seu territori continuen sent explotades de manera il·legal, sense que aquesta activitat econòmica genere beneficis a la població sahrauí. No obstant això, la Unió Europea, que històricament ha legitimat l’ocupació marroquina, va ser incapaç de renovar un acord pesquer que suposava una escandalosa violació del Dret Internacional.
Són molts els èxits, però també molts els reptes als quals cal fer front.
Un d’aquests reptes: mantenir viu el programa de Vacances en Pau. Fins ara ho hem aconseguit. I que no us quede cap dubte. Seguirem mantenint-lo en peu fins que feliçment desaparega, el dia en què el Poble Sahrauí aconseguisca la seua llibertat.
Aquest dia, gaudirem d’unes veritables vacances en pau. En les avingudes d’Aaiun i en les platges de Dajla.
Al costat del nostre poble germà. El Poble Sahrauí.