Ahmed Sbaai

 • Ahmed Sbaai va nàixer en El Aaiun, la capital del Sàhara Occidental ocupat, en 1971.
 • Sbaai diu que els origens del seu activisme en drets humans es remunta a la seua infància, quan va ser conscient que ell i els seus amics sahrauís eren discriminats pel professorat marroquí a les escoles.
 • Sbaai es va tornar molt actiu a partir de 1999, durant l´anomenada Intifada Sahrauí. Com ell mateix ha manifestat: “Els nostres objectius principals eren que la intifada fora pacífica. Vam fer banderes nacionals i les pengarem en les institucions marroquines. També vam fer manifestacions de 2 minuts amb banderes i cridant eslògans abans de dispersar-nos perquè la policia no ens poguera agafar. Era important per a la gent sahrauí saber que hi havia alguns homes i dones valentes preparats per a lluitar.”
 • Després d’haver organitzat grans manifestacions en El Aaiun en 2002, alterant així les eleccions d’aqueix any, les autoritats marroquines van arrestar a Sbaai. Va ser condemnat a 10 anys però va ser alliberat en 2004, després d’haver passat un any i 3 mesos en la famosa Presó Negra del Aaiun.
 • Quan va ser alliberat, Sbaai va fundar la Lliga Sahrauí per a la Protecció dels Presos Polítics en Presons Marroquines. Ell va ser arrestat de nou en 2006 i condemnat a un any i mig, acusat de pertànyer a una organització il·legal. Des del seu alliberament, ell no ha tingut un moment de pau.
 • “Des del meu alliberament he continuat el meu treball, soc assetjat diàriament, el meu passaport m’ha sigut confiscat, encara hui 2 observadors de drets humans han sigut trets de la meua casa. A vegades sent que estava més segur en la presó del que ho estic fora. Almenys dins hi ha guàrdies però fora ells (el Marroc) poden contractar a algú per a matar-me”, comentava Sbaai en el passat.
 • Sbaai va ser arrestat per la policia marroquina el 8 de novembre de 2010, en el barri de Lirak, en El Aaiun. Diu que no va ser torturat físicament però si colpejat i intimidat durant el seu interrogatori. Afirma haver estat amb els ulls embenats i les mans lligades fins que va ser portat al Tribunal Militar de Rabat.
 • El 17 de febrer de 2013, Ahmed Sbaai va ser condemnat a cadena perpètua pel Tribunal Militar de Rabat.
 • El 19 de juliol de 2017, Ahmed Sbaai va ser condemnat a cadena perpètua per la Cort d’Apel·lació de Salé (Rabat).
 • En la matinada del dissabte 16 de setembre tot el grup de Gdeim Izik va ser dividit i traslladat a diferents presons del Regne del Marroc. Ahmed Sbaai va ser traslladat a la Presó de Kenitra 1335 KM d’Al-Aaiun
 • 05 de març de 2018 Va ser trasllat a la presó de Buzakaran. Segons la seua família va ser portat en hores de la matinada des de la presó de Kenitra. Mai van ser avisats, no sabien res de la seua destinació.