PER LA LLIBERTAT DEL POBLE SAHRAUÍ, CARAVANA HUMANITÀRIA 2022Sahara Lliure Paterna, Asom Puçol, Ajuda als Pobles Quart, Associació ajuda al poble sahrauí amb discapacitat d’Algemesí, Talha Xirivella, Apahu Paiporta, Amics del poble sahrauí de Foios, Ahuim Mislata, Smara Vilareal i Smara la Vall d’Uxó

Un total de 10 ongs de València i Castelló, que pertanyen al Moviment valencià d’associacions pel poble sahrauí- MOVAPS-, porten organitzant la caravana humanitària al Sàhara, des del mes de desembre.

Una vegada més i ja van gairebé 30 edicions, reprenen amb força, esperança i molta il·lusió la sensibilització a la ciutadania per carregar dos semiremolcs, amb productes de primera necessitat i alimentació.

Es preveu que la càrrega, ixca al mes de març, per la qual cosa arribaria als campaments de població refugiada sahrauí a Tindouf, el mes d’abril.

Aquest mes de febrer, s’ultimen els preparatius per aconseguir recordar als nostres amics i amigues solidaris, que tenen l’oportunitat de col·laborar en aquesta campanya tan humanitària com justa.

A causa que la pandèmia no dona treva, seguim tenint el protocol de seguretat de no fer xerrades multitudinàries i per això, per a la recaptació, hi ha habilitada l’únic compte oficial per a la caravana al Sàhara al País Valencià (indicada al cartell).

Ahí es poden fer donatius, amb la garantia i certesa que els diners recollits, seran emprats únicament i exclusivament en aquest fi.

Els aliments que anem a aportar enguany són: llegums, pasta, arròs, sucre, oli d’oliva, tonyina en llauna i productes sense gluten per al col·lectiu de població afectada de celiaquía. Ja l’any passat, aconseguirem nombroses aportacions amb aquesta fórmula arribant a comprar aproximadament uns 6000 euros en aliments.

El context polític d’aquesta acció, ens porta a recordar que la població sahrauí, desplaçada des del 1975 del Sàhara Occidental, per l’entrada il·legal del Marroc, roman al refugi des d’aleshores, sense que cap govern de la democràcia espanyola, hagi fet res per aconseguir que el territori deixés d’estar ocupat pel règim alauita.


Els dos últims anys, amb l’explosió de la pandèmia a tot el món, han estat crucials i s’ha arribat a una gran crisi alimentària, cosa que fa, que els campaments romanguin en un estat d’emergència alimentària constant. La salut s’ ha deteriorat considerablement, en especial en els sectors més vulnerables: dones i població infantil.

S’han agreujat malalties i cronificat d’altres com l’anèmia, la desnutrició, la diabetis, la tensió… Per pal·liar la pandèmia hi va haver aïllament inicial, però aquest tancament es va trencar el passat mes de novembre amb l’arribada del primer vol xàrter amb famílies espanyoles als campaments.


El pla de vacunació a la zona, és lent i tan sols un 0,56 % de la població, ha estat vacunada el 2021. Això es deu entre altres coses, a la nul·la col·laboració en aquest sentit, de l’Estat espanyol, doncs no ha donat ni una sola dosi de sèrum per a la població refugiada sahrauí. Tot i que en el pla creat a principi de la pandèmia: “pla de vacunació solidari”; la població sahrauí era un sector prioritari, el cert és que totes les vacunes solidàries d’Espanya van ser per a onze països d’Amèrica Llatina, deixant la prioritat del Sàhara al calaix de l’oblit.

Les poques vacunes aconseguides en el Ministeri de Salut sahrauí, van ser donades, majoritàriament, per països com Algèria i Cuba, que tenen un compromís amb la població refugiada sahrauí i el seu Govern representatiu, el Front Polisario. Les xifres de covid l’any 2021, als campaments sahrauís de Tindouf, van ser de 1871 persones positives, de les quals, 78 van morir i 1744 van ser donades d’alta. A aquests casos, s’hi sumen les persones que no han pogut ser diagnosticades correctament, perquè si no arriben vacunes, tampoc arriben test d’antígens o proves pcr.

Aquesta caravana serà la primera de l’any 2022, que s’organitza a l’estat espanyol i totes les comunitats concentren els seus esforços per omplir els magatzems de la Mitja Lluna Roja Sahrauí i contribuir al repartiment. La cistella bàsica que es lliura per persona i mes, conté 17,5 kg d’aliments quantitat que no aconsegueix cobrir la reserva d’alimentació d’un any per a les prop de 200.000 persones refugiades sahrauís.

A més a més, aquesta quantitat tampoc cobreix els nutrients necessaris a causa de l’ escassa varietat i mínima diferenciació de productes, la qual cosa fa que esdevingui una dieta deficitària. L’ aportació de més aliments en aquesta caravana, aconseguirà diversificar l’ alimentació entre la població.

Per tots aquests antecedents, us demanem col·laboració en aquesta recollida de fons i us donem les gràcies per seguir al costat de la causa sahrauí.

¿Fins quan creus que caldrà esperar per a una solució digna a aquest conflicte? Mentres tant, ens queda seguir al costat del poble, exigint drets humans i el més bàsic. Tu ets útil en aquesta causa i t’estem esperant per ser solidari insolidària.

Per a més informació podeu adreçar-vos al mail caravanasaharapv@gmail.com o el telèfon 685020453.