Manifestació pels presos polítics sahrauís i projecció “fusells o pintades”

FASPS-PV – El passat diumenge 7 de maig va tindre lloc a la plaça de la Verge (València) la manifestació convocada per la Federació d’ Associacions amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FASPS-PV) i l’associació d’immigrants sahrauís de València (Zemmur) en la qual es va demanar l’alliberament dels presos polítics sahrauís de Gdeim Izik. A aquesta manifestació acudiren desenes de persones de les províncies de València i Castelló. Els manifestants portaren banderes sahrauís, eslògans a favor dels presos polítics i part dels assistents es taparen la boca com a forma de denuncia pels intents del Marroc de silenciar la veu del poble sahrauí.

2017-05-07 Concentració

El campament de Gdeim Izik fou la primera manifestació de la “primavera àrab” en la que milers de sahrauís eixiren fora de les seues ciutats i muntaren haimes, tendes de campanya. En la protesta es demanaren millores socials deguda a la marginació que pateixen els sahrauís sota ocupació marroquina, l’alliberament dels presos polítics, la llibertat i la independència que tant anhela el poble del Sàhara Occidental. El Marroc va decidir dissoldre violentament el camp de Gdeim Izik, una manifestació totalment pacífica, donant com a resultat desenes de civils ferits i més de 20 detencions, activistes pacífics.

En la línia de denúncia del que passa al Sàhara ocupat, el dilluns 8 de maig tingué lloc la presentació del documental “fusells o pintades” de Jordi Oriola al Centre Social Terra de Benimaclet, un documental que explica la situació del territori sahrauí, la lluita pacífica sahrauí, les experiències dels activistes que foren empresonats, que patiren tortures i persecucions de tot tipus per demanar la llibertat del poble sahrauí. També s’abordaren les dures condicions, fins i tot arriscant la seua vida, per les que han de passar activistes i periodistes sahrauís per tal d’informar de la situació i de la repressió que pateixen els sahrauís baix ocupació del Marroc. Entre aquests destaca “Equipe Media”, una organització clandestina formada per periodistes i voluntaris que informa del dia a dia dels sahrauís dels territoris ocupats. Al finalitzar la projecció del documental “fusells o pintades”, Jordi Oriola va destacar les grans dificultats que va tindre per a poder entrevistar i filmar als activistes sahrauís.

2017-05-08 Documental