L’Ajuntament de Foios avança els nadals a la població refugiada Sahrauí.

Un conveni entre l’associació que defens els drets dels sahrauís a la població de Foios i el consistori, donarà assistència als sahrauís i les sahrauís dels campaments.

L’Ajuntament de Foios i l’ong “Amics del Poble Sahrauí de Foios”, van signar un conveni pel qual es va aprovar una subvenció de 1500 euros per a la població mes necessitada dels campaments de Tindouf (Argelia).

D’aquesta manera, 21 famílies sahrauís en risc d’exclusió, per diferents tipus, van ser les beneficiades de rebre una caixa d’aliments d’una Mitjana de 60 euros cada caixa.

El projecte es va portar a terme entre el mes de novembre i desembre. Les famílies beneficiades tenen una Mitjana de 5 membres per família, el que vol dir, que al voltant de 200 persones, van ser directament afavorides per part de l’ajuntament de Foios.

Situant el Sàhara Occidental en el context polític, recordem, que va ser antiga colònia espanyola i que al 1975, es produir un procés de descolonització que encarà segueix inacabat, puix els governs del estat espanyol, no han resolc la situació. La població sahrauí va fugir del Sàhara Occidental a la mort del dictador, i en direcció cap a un lloc on plantar les haimes. El Marroc, havia entrat amb la marxa verda i es va tancar l’últim Quartell espanyol.

Encara hui, la població viu dividida entre els sahrauís que es van quedar al territori ocupat actualment i els sahrauís que van fugir cap a territori argelí. Allí continuen després de quasi 50 anys, les haimes i la vida de milers de persones que van nàixer i créixer a un campament de refugiats.

L’any passat, a mes a més, va esclatar la guerra entre el Sàhara i el Marroc, encara que no s’escolta cap noticia a la Tv. Volen la seua terra, volen tornar a la seua casa, aquella que van deixar a la força al 1975.

La vida als territoris ocupats, no es més fàcil, doncs el règim del Marroc, vulnera els drets humans de dones i homes que es manifesten diàriament per reivindicar un Sàhara Lliure d’ocupació. Malgrat això, no es detenen i no deixen de lluitar perquè algú al exterior, solucioní aquest conflicte enquistat en el temps.

Aquesta continua sent l’assignatura pendent de l’ONU i dels nostres Governs que no fan res per tornar la llibertat als sahrauís a través d’un referèndum d’autodeterminació.

Des dels campaments, la població continua agraint, gests com el del AJUNTAMENT DE FOIOS que aposten per la causa i per la justícia d’un poble digne i pacífic. I les associacions com “Amics del Poble Sahrauí de Foios” continuen donant veu a la població.