Centenars de persones han participat aquest dijous 27 de juliol a la Plaça de la Verge (València) en una acció-protesta per a condemnar les dures sentències que acaba de dictaminar el règim del Marroc contra els presos polítics saharauis de Gdeim Izik. També es va demanar el seu alliberament immediat. Han participat les diferents associacions de València, Castelló, la delegació sahrauí, l’associació d’immigrants sahrauís de València així com diferents organitzacions.
Aquesta acció-protesta és una iniciativa de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FASPS-PV), la Delegació Sahrauí per al País Valencià i l’Associació d’Immigrants Sahrauís de València (Zemmur), aquestes organitzacions tragueren un comunicat conjunt on qualifiquen el judici com a polític, als presos com a “presos de consciència” així com la manca de competències del tribunal del Marroc sobre el territori del Sàhara Occidental, Territori No Autònom ocupat pel Marroc, sobre el qual la justícia marroquina no té sobirania pel que el procés ha de ser considerat “nul de ple dret”.
A la vegada, arreu de l’Estat s’han coordinat ahir diferents accions a favor dels presos a Madrid, Sevilla, Saragossa, Bilbao, Santander, Galicia, Catalunya, etc.
El Tribunal marroquí sense proves contra els presos sahrauís i sota la mirada de diferents observadors internacionals, va dictaminar en la matinada del 19 de juliol de 2017 sentències extremes contra 20 dels 24 activistes sahrauís de drets humans i periodistes del grup de Gdiem Izik.
Un dia negre per a la justícia universal, després de diverses sessions del judici portat endavant contra els presos polítics sahrauís el qual va donar inici el 26 de desembre de 2016 i considerat un dels judicis més llargs de la història; ajornat massa vegades sense cap justificació, quedant en l’ última sessió ajornada degut a la retirada dels presos sahrauís i la seua defensa a causa de la quantitat d’irregularitats i sumant-li la manca de garanties processals per portar un judici just i transparent; i després de passar set anys a la presó, els presos de Gdeimm Izik han sabut el 19 de juliol les sentències dictaminada pel Tribunal d’Apel·lació de Salé, Regne del Marroc.
L’únic delicte que han comès els presos polítics sahrauís, és la lluita pacífica per la defensa dels drets humans i la independència del Sàhara Occidental. Aquests activistes i periodistes defensors dels drets humans, l’any 2010 van participar al campament de Gdiem Izik organitzat a les afores d’Al-Aaiun ocupat, a uns 16 km de la capital on es van concentrar més de 20.000 sahrauís per denunciar les faltes dels drets socials, polítics i econòmics als quals són sotmesos des de l’any 1975 quan el Regne del Marroc va ocupar il·legalment el territori sahrauí. El campament de la Dignitat va ser desmantellat brutalment per la Gendarmeria i l’Exèrcit d’ocupació marroquina, a la matinada del 8 i 9 de novembre de 2010. En aquest mateix moment no només es va imposar un bloqueig informatiu perquè ningú s’assabentés del que realment succeïa, sinó que es va militaritzar tot el territori ocupat, i va començar la persecució cap als activistes i defensors dels drets humans al Sàhara Occidental. El que acabo primer amb condemnes elevades imposades per un Tribunal Militar, i després de 7 anys presos, i gràcies a la pressió d’algunes organitzacions internacionals en l’any 2016 es va començar el judici al Tribunal d’Apel·lacions en Salé.
Però aquelles advertències sobre les violacions sistemàtica als drets humans que van patir tots aquests anys els presos sahrauís, van ser rebutjades, quan va donar començament el 2017 la continuació d’aquest judici farsa. Comprovades a través dels observadors internacionals que van participar en el judici que totes les acusacions basades en suposades “confessions i declaracions” s’han obtingut sota terribles tortures i altres tractes cruels i inhumans per part de les forces policials marroquines, durant els interrogatoris. Ni tan sols els presos saben els continguts dels sumaris. Aquestes violacions contra els presos sahrauís, van ser denunciades per organitzacions internacionals com: Human Rights Watch (HRW), Amnistia Internacional (AI), Centre Robert F. Kennedy (RFK) i Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT) entre altres.
Les injustes sentències condemnen a cadena perpètua a Ahmed Sbai, Brahim Ismaili, Abdalahi Lejfauni, Larosi Abdul-Jalil, Mohamed Bachir Butanguiza, Mohamed Bani, Abhah Abdalahi Ahmed Sidi i Sid Ahmed Lamjaid. 30 anys de presó per a Naama Asfari, Mohamed Burial, Chiej Banga. 25 anys de presó per a Hasan Dah, El Husain Ezaui, Mohamed Lamin Haddi, Mohamed Embarek Lafkir, Mohamed -Juna Babait. 20 anys de presó per a Mohamed Tahlil, El Bachir Khada, Abdalahi Taubali. Posats en llibertat Deich Daf i Bakay Arabi al haver complit els anys de presó.
AUTOR: FASPS-País Valencià