Acció Pol·lítica

Ens preocupa, avui més que mai, la situació del poble sahrauí en les zones ocupades i el respecte als drets humans.

Als territoris ocupats dels Sàhara Occidental, Marroc, amb les seues forces d’ocupació, accentua la repressió contra activistes pacífics, sahrauís i observadors, en l’exercici del dret fonamental a la llibertat d’expressió i de reunió.

Més de cent presos polítics sahrauís continuen a les presons marroquines en condicions denigrants i patint tot tipus d’abusos i tortures.

Al Sàhara Occidental continuen les violacions sistemàtiques dels drets més elementals de les persones: repressió, arrestos arbitraris, desaparicions forçades, segrestaments, deportacions, intimidacions i les més elevades pràctiques de tortura. S’han localitzat, a més, un gran nombre de foses comunes. Es vulnera la llibertat d’expressió, el dret de manifestació i de circulació. És habitual que els jutges impedisquen que els presos siguen examinats per metges forenses que determinen les pràctiques patides. Es produeixen judicis sense garanties, judicis sumaris i altres pràctiques comprovades pel Relator de l’ONU contra la Tortura, Juan Méndez i altres organismes internacionals de Drets Humans.

Segons l’informe mundial sobre la tortura, publicat en maig de 2014, “La tortura i els maltractaments són una realitat i, en general, queden impunes als centres de detenció de Marroc i el Sàhara Occidental”.

En els últims anys, milers de persones han estat detingudes, algunes d’elles han mort a les presons marroquines. Al Marroc i als territoris ocupats del Sàhara Occidental, hi ha desenes de presos polítics sahrauís, víctimes de gravíssimes i irregulars condemnes, com la severa sentència dictada pel Tribunal Militar Marroquí contra 25 civils, activistes sahrauís de Drets Humans del Campament de Gdeim Izik. (Campament de la Dignitat).

El Regne de Marroc saqueja els recursos naturals d’un territori que no li pertany – perquè, d’acord amb el dret internacional i l’ONU, està pendent de descolonització – , manté murs militaritzats (de més de 2. 700 Km de longitud) que divideix tant el territori com la població, amb milions de mines antipersona, sembrant mort i destrucció a diari entre civils innocents. Les seues forces de seguretat tanquen i barren el territori per a la premsa estrangera i els observadors internacionals, mentre cometen tot tipus d’atrocitats contra manifestants pacífics i defensors de Drets Humans. Tot açò succeeix en un territori sota la supervisió de l’ONU.

El regne de Marroc continua rebutjant el control dels Drets Humans per la Missió de Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO), única missió de Pau de l’ONU sense competències en matèria de Drets Humans.

El Regne de Marroc és el país que més resolucions de l’ONU incompleix després d’Israel: saboteja impunement la legalitat internacional i es nega a rebre l’Enviat Personal del Secretari General de l’ONU per al Sàhara Occidental, l’estadounidenc Christopher Ross.

Així, mentre a Marroc els drets més elementals de la seua pròpia ciutadania i els de les persones sahrauís que viuen sota la seua ocupació són sistemàticament vulnerats i violentament reprimits, la Comunitat Internacional mira cap a un altre costat i disfressa els retrocessos en matèria de Drets Humans a Marroc amb esdeveniments com el Foro Mundial dels DDHH, totalment buit de contingut en aquest país, una autèntica burla y una farsa.

Com a ciutadans i ciutadanes, com a electors i electores, com a Associacions d’Amistat amb el Poble Sahrauí, expressem la nostra vergonya davant uns representants cada vegada més allunyats dels pobles, convertits en titelles d’organitzacions multinacionals o en còmplices de règims corruptes i feudals, mostrant, uns i altres, el més absolut menyspreu pels Drets Humans.

Mai empararem la violació dels drets del Poble Sahrauí, mai reconeixerem l’ocupació marroquina que sols es manté sobre la base de repressió de ciutadans que de forma pacífica reclamen els seus drets, començant pel dret a la lliure determinació.

Per damunt de totes les dificultats, per damunt de la repressió marroquina, per damunt de la passivitat i complicitat de determinats representants, milers i milers de ciutadans seguirem defensant el dret del poble Sahrauí a l’Autodeterminació i al gaudi dels beneficis dels recursos naturals que legítimament li corresponen.

No més traïcions al Poble Sahrauí, no més acords comercials amb règims feudals i antidemocràtics. No més repressió al Sàhara Occidental.

Des.de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià volem mostrar al món, estem convençuts que l’única solució per a aquesta causa que dura ja mes de 39 anys és un Sàhara Lliure. Això no és una utopia, és una realitat, i per aconseguir-ho hem de continuar unint forces, només d’aquesta manera, aconseguirem trencar el silenci i el bloqueig al qual està sotmesa la veu del poble sahrauí. Convençuts que entre tots cada dia sumem més i podem aconseguir-ho, continuem amb l’acció.