La qüestió del Sàhara Occidental (València – Maig 2015)

El passat dijous 7 de maig, la FASPS-PV va tindre l’ocasió de conèixer de primera mà la postura dels principals partits amb possibilitat de governar o tindre representació a les Corts Valencianes. Va ser a la taula rodona dels partits polítics, que des de la FASPS-PV havíem organitzat junt al Vicedeganat de Relacions Internacionals de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de València, al voltant de “LA QÜESTIÓ DEL SÀHARA OCCIDENTAL

A l’acte intervingueren en representació dels partits que acceptaren la invitació: Enric Bataller de Compromís, Emigdio Tormo de Ciudadanos, Enrique Bea de UPyD, Antonio Arnau d’Esquerra Unida i Aarón Cano del PSPV.

1

Els representants dels partits feren una roda d’intervencions al voltant de diferents qüestions proposades per la FASPS, exposant la visió de les seues respectives organitzacions sobre el conflicte del Sàhara Occidental i els seus compromisos davant d’aquesta causa justa.

Tots coincidiren en la necessitat d’afrontar el dret d’autodeterminació del poble sahrauí d’acord al Dret Internacional instant a l’ONU i a la Unió Europea al desbloqueig del conflicte, es comprometeren a reactivar l’Intergrup Parlamentari “Pau i Llibertat per al Poble Sahrauí”, reconegueren la necessitat d’incrementar les ajudes de Cooperació destinades als i les refugiades sahrauís i manifestaren la necessitat de donar el seu suport a les associacions amigues del Poble Sahrauí dels distints municipis.

11

Enric Bataller, de Compromís, manifestà, a més, el compromís del seu grup per treballar en la modificació del codi civil per facilitar la concessió de la nacionalitat espanyola als sahrauís com ja la tenen altres països.

Aarón Cano, del PSPV, manifestà la seua intenció d’augmentar les ajudes al desenvolupament i a la cooperació, així com de recolzar campanyes de sensibilització sobre la situació del Poble Sahrauí.

D’altra banda, d’EU remarcà el deute històric que Espanya té amb el poble sahrauí, i Compromís comparà aquest compromís amb la posició que va adoptar Portugal en el cas de Timor per a la consecució de la seua independència d’Indonèsia.

Els cinc partits assistents ratificaren el document presentat per la FASPS-PV, encara que en el cas de Ciudadanos, amb matisos que no foren concretats.

111

Compromís, UPyD i EU consideraren el reconeixement de la RASD per part del Govern Espanyol com un pas fonamental per a la resolució definitiva del conflicte. A més, aquests tres partits destacaren la necessitat de protegir els drets humans als Territoris Ocupats per Marroc i d’ampliar en aquest sentit la missió de la MINURSO (Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental).

La presidenta, Lola Claramunt, manifestà que per a la FASPS havia estat una satisfacció la posició de tots els partits ja que, sense excepció, aprovaren el document en el que els demanàvem compromisos en dos àmbits sensibles, el polític i el dels drets humans. Un dels punts d’unió més importants va ser l’acceptació, per unanimitat, de treballar per la reactivació de l’Intergrup Parlamentari “Pau i Llibertat per al Poble Sahrauí”, dirigit a aconseguir l’autodeterminació en el Sàhara Occidental.