El Poble Sahrauí. 40 anys de resistència: Testimoniatges de repressió i desaparició (València – Maig 2016)

Jornades FASPS

Setmana sobre el Sàhara Occidental en la Universitat de València

 

Del 16 al 20 de maig se celebrarà una setmana sobre el conflicte sahrauí en la Facultat de Filologia, que comptarà amb una exposició fotogràfica, projecció d’un documental i el testimoni de l’activista sahrauí Hassana Aalia, condemnat a cadena perpètua pel Marroc i a qui Espanya ha denegat l’asil polític.

 

La Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí – País València (FASPS-PV), CEAR-PV i el Departament de Filologia Espanyola, amb la col·laboració de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, organitzen una setmana sobre el poble sahrauí en la Facultat de Filologia, que estarà oberta a estudiants, col·lectius socials, periodistes i públic en general.

 

La setmana d’activitats començarà dilluns que ve 16 fins al divendres 20 de maig, en el saló de de Graus Enric Valor de la facultat. S’exhibirà l’exposició fotogràfica “DD.HH. Sàhara Occidental: activisme polític” (autoria col·lectiva). El dia 19 de maig serà projectat el documental Soukeina: 4.400 dies de nit (2015) sobre l’activista sahrauí Soukeina Yedehlu, desapareguda durant 12 anys en les presons marroquines. Després del documental hi haurà col·loqui-debat a càrrec de Jaume Peris Blanes, professor de Literatura hispanoamericana de la UV.

 

El 20 de maig tindrà lloc una xarrada d’Hassana Aalia, activista i exprés polític en les presons marroquines, condemnat a cadena perpètua pel Marroc i al que El Govern Espanyol ha denegat l’asil polític. La xarrada serà presentada per Virginia González García, directora del Màster d’Estudis Hispànics de la UV i en la que participaran Lola Claramunt, presidenta de FASPS-PV i Jaume Durá, coordinador de CEAR-PV.

 

Estes jornades se celebren en el context de l’actual crisi dels refugiats, on el conflicte sahrauí continua ressonant 40 anys després. El passat mes d’abril, de fet, el Consell de Seguretat de l’ONU va aprovar una prolongació d’un any del mandat de la MINURSO, la missió de cascos blaus que està vigilant l’alto el foc entre El Marroc i el Polisario des de 1991 en el Sàhara. El poble sahrauí, mentrestant, continua vivint entre l’exili en els Camps de Refugiats a Algèria i en condicions infrahumanes o davall la repressió marroquina en les Zones Ocupades del Sàhara Occidental.